Održan je 13. Festival krumpira!

U subotu, 31. kolovoza 2013. godine, ispred Društvenog doma u Belici održan je sad već tradicionalni 13. Festival krumpira. Festival je otvorio Općinski načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, a prisutne su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, te predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira – Dragutin Taradi. Program je vodila Ksenija Kramar.

Poznato je već da Belica ima i himnu posvećenu krumpiru; „Kalamper“ kojom se i ove godine svečano otvorio Festival krumpira;  u izvedbi Anje Mesarić uz pratnju tamburaša KUD-a Belica.

Na 13. Festivalu krumpira dodijeljene su Pohvalnice i Zahvalnice;

POHVALNICE:

1.  Dragutin Taradi (predsjednik Udruge) – za dugogodišnji rad i promicanje ciljeva Udruge međimurskih  proizvođača merkantilnog krumpira.

2. Alojz Kozjak (tajnik) – za dugogodišnji rad i promicanje ciljeva Udruge međimurskih  proizvođača merkantilnog krumpira.

3. Franjo Dodlek - za dugogodišnji rad i promicanje ciljeva Udruge međimurskih  proizvođača merkantilnog krumpira.

ZAHVALNICE:

1. Franjo Sklepić – za dugogodišnju suradnju i kulinarski doprinos kod organizacije Festivala krumpira.

2. Mladen Matjačić – kao osnivaču i stalnom stručnom suradniku

3. Zsolt Polgar – poljoprivredni institut Keszthely – za dugogodišnju suradnju s Udrugom međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Festival krumpira je poljoprivredno – gastronomsko – turistička manifestacija i traje cijeli dan. Od velikog je značaja za lokalno stanovništvo, no Festival svake godine ima i sve veći nacionalni značaj. Mogli bismo mu dati međunarodni karakter zbog toga što svake godine ima sve više inozemnih posjetitelja ( turista ) iz Mađarske i Slovenije.

Jedan od glavnih ciljeva Festivala je stvaranje brenda „Međimurski kalamper“, koji je zanimljiv ljudima diljem svijeta o čemu svjedoče razni članci koji se mogu pronaći kako u tiskanom izdanju, tako i na mnogim web portalima, a Belica kao mjesto prepoznatljivo po krumpiru pojavljivala se i u mnogim tv reportažama.

KLIKNITE OVDJE ZA UVID U MEDIJSKE ČLANKE I VIDEO ZAPISE O BELICI

Posjetiteljima se i ove godine nudio i širok izbor jela od krumpira.

Uz navedeno, valja spomenuti i da je upravo u Belici podignut prvi u svijetu spomenik krumpiru – 26. kolovoza 2007. godine.

Spomenik krumpiru je atrakcija za turiste pa su se i ove godine, kako već tradicija nalaže, tradicionalno fotografirali pored njega.

U organiziranju Festivala sudjeluje i Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.