Udruga građana Gardruža sudjelovala na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

20140718_104410 (Medium)Međunarodna smotra folklora održana je od 16. do 20.7.2014. godine u Zagrebu na kojoj je svoju kulturnu baštinu predstavljalo desetak država, među kojima i Hrvatska. Ovogodišnja smotra bila je posvećena promociji Međimurske kulturne baštine.

I naša Općina Belica pokazala je da je važni dio Međimurske kulture.

Uz nastupe mnogobrojnih plesnih  i  pjevačkih skupina iz našeg Međimurja, naša Udruga građana Gardruža predstavila se prezentacijom  pletenja cekera i svatovske jabuke od papira. Za tu prigodu imali smo na raspolaganju malu pagodicu na Trgu bana Jelačića kojoj smo dali starinski duh stare međimurske hiže sa puno strarih predmeta koji su nas vratili u prošla vremena naših djedova i baka. Na taj način htjeli smo prikazati prostor gdje su se pleli cekeri i kako je to nekad izgledalo. Interes posjetitelja bio je velik jer su se mnogi prisjetili „kak je to nekad bilo“.

U nedjelju je bila sveta misa u Zagrebačkoj katedrali za sve sudionike Smotre. Bilo je posebno lijepo jer osim duhovne obnove sve je odisalo radošću, jer smo se svi međusobno lijepo družili  i bili jedni drugima potpora.

Nakon svete mise održano je primanje  predstavnika sudionika kod izaslanika Milana Bandića, gđe. Mile Jelavić na kojima su podjeljena priznanja za sudjelovanje na Smotri. Naši prestavnici poklonili su gđi. Jelavić svatovsku jabuku na dar i sjećanje na naše predstavljanje na ovoj Smotri folklora.

Ministarstvo kulture Repuplike Hrvatske i Grad Zagreb proglasili su zagrebačku Međunarodnu smotru folklora festivalskom priredbom nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine, pa nam je posebo drago da smo imali prilike predsaviti naše običaje i dio naše kulture na tom festivalu.

Zahvaljujemo se Općini Belica koja nas je podržala u našim aktivostima, a mi smo nastojali ostaviti dobar dojam i zapažen nastup o čemu svjedoći i pismo zahvale našeg župana, gosp. Matije Posavca.

Predsjednica Udruge građana Gardruža

Marija Prekupec, dipl.med.techn.