Kulturno – umjetničko društvo “Belica”

Kontakt: kudbelica@gmail.com

Kulturno – umjetničko društvo Belica djeluje od 1983. godine i aktivni je sudionik svih događanja. U veljači 2011. godine tamburaška skupina KUD-a Belica u sklopu godišnje skupštine promovirala je svoj novi nosač zvuka pod nazivom „Glazbene skice”. Mogu se pohvaliti dvjema zlatnima i jednom srebrnom plaketom „Tambura Paje Kolarića“ koje su osvojili na Hrvatskom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku. Početkom travnja 2011. godine nastupili su u emisiji “Lijepom našom“ u Štrigovi, a u lipnju iste godine na festivalu „Kre Mure i Drave“ u Prelogu gdje su prema glasovima publike osvojili treće mjesto sa pjesmom „Svaka duša drugu išće“ u izvedbi solistice Božene Taradi. Također su pratili Filipa Hozjak, Rajka Suhodolčan i Zvonimira Dravec. Velikodušno su se odazvali i na humanitarni koncert za žene oboljele od raka dojke održanog u Centru za kulturu. Potkraj lipnja 2011. godine održan je u Strahonincu 4. Memorijal Stjepan Bujan Stipić na kojem je tamburaški zbor redovan sudionik kao i za Dane naše općine. Svake godine KUD “Belica” počasti svoje sumještane priredbom sa raznolikim programom u suradnji s vrtićima i OŠ Belica. Već tradicionalno tamburaški sastav KUD-a prati Crkveni zbor za Božićno misno slavlje, blagdan Sveta tri kralja, Uskrs, a članovi KUD-a aktivno sudjeluju u ostalim svečanostima za Dane kruha, Tijelovo, Dane polja i krumpira, kao i u Fašničkoj povorci gdje su također suorganizatori veselice. Tamburaški sastav može se dičiti brojnim nastupima diljem Lijepe naše, a i u inozemstvu, točnije u Sumartonu, Mađarska, na Danima vina, zlijevajke i tambure.

Tamburaši su nezaobilazna karika u pratnji folklorne sekcije na nastupima u Sotinu “Pjesmom i plesom kroz Sotin”, u Donjem Miholjcu na “Miholjačkom sijelu” i na smotri izvornog folklora u Donjoj Dubravi. Zajedničkim snagama uveličali su i važan događaj za Općinu Belica, otvorenje Sportske dvorane.

Dramska sekcija KUD-a Belica kroz svoju glumu i tekstove njeguje kajkavsko narječje, a na humorističan način približava i dočarava prizore iz svakodnevog života običnog čovjeka. Tako je izvedbom drame domaćeg autora Stjepana Škvorca “Ljubav, mržnja, pohlepa” osvojila prvu nagradu za tekst na ovogodišnjem KAM-u u Prelogu. Glumci održavaju prijateljsku suradnju s ostalim Društvima unutar naše, ali i sa susjednom Zagorskom županijom pa svake godine sudjeluju na “REGA”- i.

Promjena veličine fonta
Kontrast