OBLJETNICA – 40 GODINA KUD-a BELICA

Kulturno umjetničko društvo Belica osnovala je 2.ožujka 1983. godine te ove godine obilježava obljetnicu – 40 godina neprekidnog rada.

Zahvaljujući svojim vrijednim članovima, društvo nije posustalo u svom radu, već je proslavilo mnoge uspjehe, ali se isto tako uspješno nosilo i s brojnim izazovima. Danas KUD Belica broji 70-ak članova koji svoje slobodno vrijeme posvećuju osnovnom cilju – očuvanju narodnih izričaja svojeg kraja te promicanju Međimurske baštine širom regije. KUD djeluje u tamburaškoj, folklornoj i dramskoj sekciji.

Obilježavanjem 40 godina, Kulturno umjetničko društvo Belica je za svoje su sumještane pripremilo prekrasnu priredbu.  Prvi su na pozornicu stupili tamburaši i Patricija Juračić koja je otpjevala pjesmu Kalamper, nakon čega je uslijedila zajednička pjesma svih članova.

Folklorni sastav je su uz pratnju tamburaškog sastava izveo splet pjesama i plesova izvornog i koreografiranog folklora. Tamburaši su publiku oduševili skladbom kojom će se ove godine predstaviti na državnom natjecanju, a svojim vokalnim sposobnostima još jednom su oduševili Karlo Čeh i Patricija Juračić, nastupila je i dramska sekcija koja je odigrala predstavu „Gustuvaje“.

KUD Belica u svojih 40 godina djelovanja bilježe mnogobrojne nastupe diljem Hrvatske, ali i inozemstva na kojima izvode međimurske plesove te plesove iz ostalih dijelova Hrvatske, Folklorna sekcija nastupila je u četiri serijala „Lijepom našom“ te su redoviti sudionici županijskih i državnih smotri na kojima postižu zapažene rezultate. Ove godine su na Županijskog smotri izvornog folklora dobili pohvale stručnog žirija kao najkompletniji sastav te će u kolovozu predstavljati Međimursku županiju na Državnoj smotri izvornog folklora.

Tamburaški sastav koji djeluje u sklopu KUD-a, također su osvajači brojnih nagrada – tako se mogu pohvaliti s 2 srebrne i 2 zlatne plakete s Međunarodnog festivala tamburaške glazbe, a jedini su sudionici svih do sada održanih županijskih smotri tamburaških orkestara i sastava u Mačkovcu. Najviše županijsko priznanje – nagradu „Zrinski“ za promicanje kulturne baštine Međimurja primili su 2019. godine.

Promjena veličine fonta
Kontrast