Održat će se 12. Festival krumpira!

U općini Belica 25.08. ove godine održat će se već tradicionalni, 12. po redu „Festival krumpira”. Nositelj izvršenja projekta je Općina Belica, tj. Općinski načelnik Zvonimir Taradi.

Festival je poljoprivredno – gastronomsko – turistička manifestacija i traje cijeli dan. Od velikog je značaja za lokalno stanovništvo, ali ima i nacionalni značaj. Mogli bismo mu dati međunarodni karakter zbog toga što svake godine ima sve više inozemnih posjetitelja ( turista ) iz Mađarske i Slovenije.

Svake godine program obogaćuju i župan Međimurske županije, njegov zamjenik, predstavnici vodećih agronomskih tvrtki, predstavnici HOK-a, ministarstva gospodarstva, te predstavnici i izlagači s 30-tak sorti krumpira koji su se udružili u nabavi repromaterijala te u prodaji gotovih proizvoda. Oni odgovaraju na razne upite posjetitelja i na taj način se stvaraju diskusije u kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani.

Jedan od glavnih ciljeva festivala je stvaranje brenda „Međimurski krumpir“, koji je zanimljiv ljudima diljem svijeta o čemu svjedoče razni članci koji se mogu pronaći kako u tiskanom izdanju, tako i na mnogim web portalima, a Belica kao mjesto prepoznatljivo po krumpiru pojavljivala se i u mnogim tv reportažama.

Svake godine se bilježi sve veći broj posjetitelja, pa ih se tako ove godine očekuje oko 250, najviše iz Hrvatske, no zabilježen je i znatan porast turista iz Slovenije i Mađarske. Posjetiteljima se  između ostalog nudi i širok izbor jela od krumpira, a kuhari im često odaju i male tajne pripreme ukusnih krumpira, od odabira sorti za određena jela do načina pripreme.

Uz navedeno, valja spomenuti i da je upravo u Belici podignut prvi u svijetu spomenik krumpiru – 26. kolovoza 2007. godine.

Spomenik krumpiru je atrakcija za turiste pa je već uobičajeno da se svake godine, tradicionalno fotografiraju pored njega. Belica ima i himnu posvećenu krumpiru, „Kalamper“ kojom se svake godine tradicionalno i svečano otvara Festival krumpira.

Ova manifestacija ima pozitivne sociokulturne učinke na Općinu Belica, jer doprinosi kulturnom i društvenom životu mjesta i motivira žitelje na intenzivniji rad na turističkim učincima koji imaju pozitivne efekte na ekonomiju.

U organiziranju Festivala sudjeluje i Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Promjena veličine fonta
Kontrast